Logo 112Emmen

Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 19 juli 2023, 16:54

Brussel zet stap richting veiligere digitale producten

EU-landen hebben vandaag in Brussel een onderhandelingsmandaat bereikt over de Cyber Resilience Act. De Cyber Resilience Act is wetgeving die ervoor zorgt dat digitale producten, waaronder alle hardware, software en componenten, aan essentiële cybersecurityeisen voldoen voordat ze op de Europese markt worden gebracht. Fabrikanten worden verplicht gratis veiligheidsupdates te leveren en digitale kwetsbaarheden en incidenten te melden. Dit betekent dat zowel consumenten als zakelijke gebruikers in de Europese Unie (EU) kunnen vertrouwen op veilige digitale producten.

Het Nederlandse kabinet heeft zich actief ingezet voor deze wetgeving. De Cyber Resilience Act is namelijk een belangrijk onderdeel van de aanpak van het kabinet om digitale producten en diensten veiliger te maken voor iedereen.

De aangepaste wettekst is volgens minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) verder verbeterd ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie. Zo is in de aangepaste wettekst de ondersteuningstermijn voor veiligheidsupdates gelijk aan de levensduur die consumenten en bedrijven redelijkerwijs mogen verwachten van het product, in plaats van de maximumtermijn van vijf jaar die de Europese Commissie had voorgesteld. Ook zijn maatregelen opgenomen om kleine en microbedrijven te ondersteunen bij het naleven van de wetgeving. Vereenvoudigde formats voor technische documentatie, trainingen en bewustwordingsinitiatieven zijn nu onderdeel van het voorstel.

Volgens het kabinet kunnen Europese consumenten en zakelijke gebruikers er dankzij de Cyber Resilience Act op vertrouwen dat de hard- en software die zij in de toekomst gebruiken veiliger is. Het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de EU gaat dit najaar namens de lidstaten onderhandelen met het Europees Parlement over de definitieve wetstekst.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Emmen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Emmen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.