Logo 112Emmen

Redactie overig 0 reactie(s) za 19 februari 2022, 17:03

Drenthe maakt de schade op na storm Eunice

Laatst bijgewerkt: zaterdag 17:36 uur
DRENTHE – Ook in Drenthe heeft storm Eunice grote schade aangericht. Voor zover nu bekend zijn er geen mensen door omgekomen in Drenthe. Wel is bekend dat één bestuurder van een auto naar het ziekenhuis is gebracht.

Honderden meldingen
De Meldkamer Noord Nederland (MkNN: de 112-centrale voor Veiligheidsregio Drenthe, Fryslân en Groningen) heeft honderden telefoontjes gekregen tijdens de storm. Vanaf 14.00 uur tot 01.00 uur in de nacht is de brandweer hier 156 keer ingezet. Dit aantal kan nog veranderen. Nog niet alles wat de brandweer heeft gedaan is geregistreerd. De rest is doorverwezen, bijvoorbeeld naar de gemeente, of afgewezen. Van ieder telefoontje wordt zo snel mogelijk een inschatting gemaakt van het gevaar, zodat de meldkamer de prioriteit kan bepalen voor de inzet. Dit is zodat de hulpverlening ingezet kan worden voor die situaties waarbij elke seconde telt.

Samenwerking en naoberschap
Tijdens de storm zijn alle 36 brandweerposten in Drenthe ingezet. Dat kan in hun eigen verzorgingsgebied zijn, maar ook om andere posten te ondersteunen. Alleen post Emmen heeft een beroepsbrandweer, de andere posten bestaan dankzij inwoners die zich inzetten als brandweervrijwilliger. Naast deze inwoners hielpen ook vele andere inwoners mee, zoals boeren met tractoren, om omgevallen bomen te verplaatsen. Ook politie, gemeente, provincie, netbeheerders, waterbedrijven en vele anderen hielpen mee.

NL-Alert
Iets na 17.00 uur is landelijk een NL-Alert uitgedaan naar een groot deel van de provincies (iets meer dan de helft van Drenthe). Het gebied waar op dat moment de windkracht het sterkst was en waarvandaan de meeste meldingen werden verwacht. Belangrijkste aanleiding hiervoor is dat alle meldkamers een (te) groot aantal meldingen ontving die niet spoedeisend waren, waardoor snelle hulpverlening in dringende situaties in het gevaar kon komen.

Vooral omgevallen bomen en meldingen over daken
Voor zover nu bekend gingen de meeste meldingen over omgevallen bomen op wegen, auto’s of het spoor en schade aan daken. Maar ook over vlaggenmasten en water- en gaslekkages door omgewaaide bomen. Die laatste konden, met de hulp van de netwerkbeheerder gelukkig snel worden opgelost. Ook het waterbedrijf is nog druk met reparaties.

De storm heeft vrijdagavond in Gasselternijveen het dak van een schuur bij de boerderij van de bekende boerin Agnes Lensing uit Boer zoekt Vrouw weggeblazen.

Drenthe maakt de schade op, blijf voorzichtig
Veel inwoners ontdekken waarschijnlijk pas vandaag welke schade Eunice in hun omgeving heeft aangericht. Help elkaar waar mogelijk en weet wie je waarvoor moet bellen. We wensen iedereen die hard geraakt is door de gevolgen van deze storm veel sterkte. Wees ook vandaag nog voorzichtig onderweg. Er kunnen nog grote takken, bomen of loszittende stukken van een gebouw vallen. Ga daarom nu ook niet naar het bos en let goed op als je buiten bent.

Bron: Veiligheidsregio Drenthe

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Emmen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Emmen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.