Logo 112Emmen

Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 28 juni 2017, 20:59

Emmen geeft energie!

Laatst bijgewerkt: donderdag 08:08 uur

EMMEN – Huishoudens in de gemeente Emmen betalen jaarlijks gezamenlijk maar liefst € 90 miljoen aan energiebedrijven. Het overgrote deel van dat geld verdwijnt uit de regio. Dit kan anders. De gemeente Emmen wil zich meer richten op het lokaal en duurzaam produceren van energie. Dit doet zij met de vernieuwde energienota 2017 – 2020 ‘Emmen geeft Energie’. In september neemt de gemeenteraad een besluit over de vernieuwde energienota.

Wethouder René van der Weide: “We staan aan de vooravond van grote veranderingen in onze leefomgeving. We moeten de omslag naar duurzame energie gaan maken en dat heeft gevolgen voor onze maatschappij. Met deze energienota willen we vooral meters maken en de samenleving in staat stellen om te kunnen verduurzamen en het geld in onze regio behouden. Daarnaast willen we aan de slag om woningen energieneutraal te maken. Win-win situaties creëren. Enerzijds de woning kwalitatief verbeteren, anderzijds verduurzamen. Dat kunnen we als gemeente niet alleen, daar hebben we elkaar bij nodig; bedrijven, inwoners, onderwijs en organisaties. Dit bereiken we niet van vandaag op morgen, maar vergt een lange adem.”.

 

Energie besparen

Wij gaan inwoners en ondernemers faciliteren om energie te besparen. Dit kan bijvoorbeeld via veilingen waarbij inwoners tegen een scherpe prijs isolatiemaatregelen kunnen inkopen. Daarnaast zetten we in op het duurzamer maken van de gemeentelijke gebouwen. Energiebesparende maatregelen gaan verder dan het energieneutraal maken van individuele woningen. Daarom kiezen wij in de nieuwe energienota voor een gebiedsgerichte benadering die aansluit bij actuele thema’s in een wijk of dorp.

 

Duurzame energie

Een belangrijke punt op het gebied van duurzame energie is het opwekken van zonne-energie. Zo is er een zonnelening voor particulieren, ruimte voor zonneakkers en ondersteuning voor lokale energiecoöperaties. Wij blijven volop inzetten op grootschalige zonne-energie. Ook krijgen inwoners de mogelijkheid om deel te nemen in lokale energiecoöperaties.

 

Industrie

Door de vele industrie en glastuinbouw in Emmen moeten wij een grotere inspanning leveren dan andere gemeenten om energieneutraal te worden. 71% van het totale energieverbruik komt voor rekening van de industrie en dat is dus heel anders dan in andere gemeenten. Wij zetten daarom volop in om samen met de bedrijven te komen tot verduurzaming. Hiermee willen wij de werkgelegenheid stimuleren, maar ook de duurzaamheidsdoelstellingen behalen.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Emmen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Emmen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.