Logo 112Emmen

Redactie algemeen 0 reactie(s) vr 03 november 2017, 17:18

Feestelijke opening bufferzone Weiteveen

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 18:13 uur

EMMEN – Wethouder Jisse Otter heeft gistermiddag samen met Ans van Dijk van Staatsbosbeheer de officiële openingshandeling verricht voor de waterbuffer bij Weiteveen.

Droge voeten en nieuwe recreatiemogelijkheden

Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan het gebied bij Weiteveen. Er is een buffer aangelegd zodat er zo min mogelijk water weg zakt uit het Bargerveen en de natuur zich goed kan ontwikkelen. Daarnaast heeft de bufferzone als doel het voorkomen van wateroverlast in Weiteveen. De waterafvoer bij de huizen aan het Gemeentebosje is verbeterd, er is een toegangsweg naar de Veltmanstichting gemaakt en er is een stroomvoorziening aangelegd voor de begraafplaats. Daarnaast zijn er in overleg met de inwoners in het gebied twee bruggen en nieuwe fiets- en wandelpaden aangelegd en er wordt gebouwd aan de grootste schaapskooi van Nederland.

 

Behouden van het Bargerveen

Het Bargerveen is een van de laatste nog ongerepte hoogveengebieden in Noordwest Europa. Het water in het Bargerveen loopt langzaam weg. Het grondwater sijpelt van het hoogveen naar de lager gelegen, afgegraven gronden. Daardoor wordt de grondwaterstand in het Bargerveen te laag. De veengrond klinkt in en het veenmos kan niet meer groeien en kan er geen nieuw veen worden gevormd. Om dat te voorkomen worden er bufferzones worden aangelegd bij Zwartemeer, Weiteveen en Nieuw-Schoonebeek. Deze buffers zijn gebieden met een hogere waterstand, bedoeld om wegstromend water op te vangen en te reguleren. Zo krijgt het grondwaterpeil tegendruk en kan het veenmos weer groeien. Waarbij het Bargerveen niet te droog en de landbouwgrond niet te nat wordt. Meer informatie over het project vindt u op www.bargerveen-schoonebeek.nl.

Video

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Emmen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Emmen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.