Logo 112Emmen

Redactie landelijk 0 reactie(s) wo 09 augustus 2023, 17:22

Gemeente vernietigt gevonden paspoorten en ID-kaarten, wat te doen bij verlies

Laatst bijgewerkt: woensdag 9 aug 2023 om 20:22 uur

Als u uw paspoort of ID-kaart verliest, kan het zijn dat criminelen gebruik maken van uw identiteitsgegevens. Daarom vernietigt de gemeente paspoorten en ID-kaarten die als gevonden voorwerp worden ingeleverd.

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen. Identiteitsfraude wilt u echt niet! Om dat te voorkomen, is de gemeente verplicht een gevonden paspoort of ID-kaart meteen te vernietigen. Vervelend voor de eigenaar, maar de gemeente doet dat voor ieders veiligheid!

Veiligheid voorop

Sinds november 2016 mag de gemeente gevonden paspoorten of ID-kaarten niet meer teruggeven aan de eigenaar. Dit is het gevolg van maatregelen van het Rijk om fraude met paspoorten en ID-kaarten tegen te gaan.

Wat u moet doen bij verlies

Als uw identiteitsbewijs verloren of gestolen is, geeft u dit zo snel mogelijk door aan de gemeente. De gemeente legt dan vast dan dat uw paspoort of ID-kaart niet meer gebruikt kan worden als legitimatiebewijs. U kunt verlies of diefstal via de website van de gemeente doorgeven. Bij diefstal is het advies: doe ook aangifte bij de politie.

Heeft u uw identiteitsbewijs weer gevonden nadat u de vermissing heeft doorgegeven aan de gemeente? De melding kan niet meer ongedaan gemaakt worden. U kunt het gevonden identiteitsbewijs niet meer gebruiken. U moet het inleveren bij de gemeente.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Emmen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Emmen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.