Logo 112Emmen

Redactie landelijk 0 reactie(s) za 18 februari 2023, 16:26

Politie waarschuwt boeren voor diefstal van kostbare GPS-systemen uit tractoren

Laatst bijgewerkt: zaterdag 18 feb 2023 om 17:03 uur

NEDERLAND – De politie waarschuwt boeren voor diefstal van kostbare GPS-systemen uit tractoren. De afgelopen jaren zien we een toename in het aantal aangiftes van diefstallen. Vooral in de zaai- en oogstmaanden van mei tot en met september zijn akkerbouwbedrijven doelwit.

Toename van 60%

In de nacht grijpen dieven hun kans om in te breken in schuren en de daarin gestalde tractoren. In 2019 zijn er 16 meldingen van diefstal gedaan bij de politie, in 2020 steeg het aantal meldingen naar 49. In het coronajaar 2021 zagen we een daling naar 8 meldingen, in 2022 werd 49 keer aangifte gedaan. Een stijging van meer dan 60% in drie jaar tijd. Het totale schadebedrag in 2022 bedroeg 1,7 miljoen euro.

Mobiel banditisme

De politie vermoedt dat er sprake is van zogenaamd mobiel banditisme. Criminele, vaak rondtrekkende bendes verblijven voor korte periodes in buitengebieden. In een tijdsbestek van een paar dagen weten ze vaak meerdere slachtoffers in de omgeving te duperen om vervolgens te verplaatsen naar een ander gebied waar ze opnieuw hun slag slaan.

Politieonderzoek

Als er aangifte wordt gedaan bij de politie, starten we altijd een onderzoek. Zo wordt sporenonderzoek verricht en als er camerabeelden zijn, bekijken we die. Ook gaan we in gesprek met eventuele getuigen en kunnen we een buurtonderzoek uitvoeren. Helaas zien we dat er vaak weinig aanknopingspunten zijn omdat er geen of nauwelijks braaksporen zijn. Ook camerabeelden ontbreken vaak.

Preventietips

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Bij verdachte situaties kunt u 112 bellen. Ziet u bijvoorbeeld een groep personen op een boerenerf? Rijdt er een voertuig rond en lijken de inzittenden een voorverkenning te doen? U kent uw eigen omgeving het beste: vertrouwt u het niet? Bel dan. Daarnaast kunnen deze tips helpen:

  • Haal de systemen altijd uit de voertuigen en berg ze binnenshuis of in een kluis op
  • Markeer het systeem met een niet afneembare sticker
  • Zorg voor goede verlichting, ook aan de achterzijde van het bedrijf
  • Installeer een stil alarm
  • Plaats beveiligingscamera’s rondom het terrein
  • Wees alert overdag en noteer kentekens van voertuigen die verdacht rondrijden
  • Bel bij verdachte situaties 112, dan kan de politie op heterdaad ingrijpen
  • Waarschuw elkaar voor deze werkwijze

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Emmen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Emmen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.