Logo 112Emmen

Redactie landelijk 0 reactie(s) wo 24 november 2021, 16:10

Vandaag is het de Nationale Check Je Wachtwoorden Dag

Laatst bijgewerkt: woensdag 24 nov 2021 om 19:36 uur

Via de Nationale Check je Wachtwoorden Dag willen we mensen hiervan bewustmaken en uitleggen dat het bedenken en onthouden van goede wachtwoorden niet moeilijk hoeft te zijn.

Op steeds meer plekken wordt gevraagd in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Bijvoorbeeld bij uw e-mail of socialmedia-account, maar ook bij uw persoonlijke internetomgeving bij een leverancier of webshop. Accounts waartoe u een onbekende natuurlijk geen toegang wilt geven. Onderstaande tips helpen u deze accounts te beschermen tegen buitenstaanders.

Gebruik overal een ander wachtwoord
Nog steeds gebruikt 30 tot 40 procent van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord op meerdere plaatsen. Maar denkt u eens aan de mogelijke gevolgen van een gelekt klantenbestand bij die kleine webshop, wanneer u daar hetzelfde wachtwoord gebruikt als voor uw bankaccount. De stap naar het plunderen van uw bankrekening is dan voor een crimineel wel heel gemakkelijk geworden. Niet doen dus! Gebruik unieke wachtwoorden voor al uw accounts.

Zorg voor sterke wachtwoorden
Hoe vaak heeft u de naam van uw zoon of dochter in combinatie met hun geboortejaar als wachtwoord gebruikt? Of een variant van ‘12345’? Wachtwoorden die uit herkenbare woorden of namen bestaan, zijn geautomatiseerd razendsnel geraden. !@#$%^&* lijkt misschien een stuk beter, maar dat is het resultaat van 12345678 intikken terwijl u de shift-toets ingedrukt houdt. Dat kunstje hebben hackers allang door. Zorg dus dat er geen herleidbare logica in uw wachtwoord zit.

Wat dan wel?

  • Gebruik combinaties van hoofd- en kleine letters, cijfers en leestekens
  • Maak het wachtwoord zo lang mogelijk

Gebruik een digitale wachtwoordkluis
Allemaal verschillende sterke wachtwoorden onthouden is geen gemakkelijke klus. En al die wachtwoorden ergens opschrijven is om veiligheidsredenen ook af te raden. Gelukkig bestaan er digitale wachtwoordkluizen of wachtwoordmanagers. Dat zijn programma’s die uw wachtwoorden veilig opslaan. Het programma zelf is ook weer met een wachtwoord beveiligd. Het voordeel is dat u alleen dat laatste wachtwoord hoeft te onthouden. Wachtwoordmanagers kunnen bovendien helpen om echt sterke wachtwoorden samen te stellen. Het inrichten van zo’n wachtwoordkluis is even een klusje maar daarna heeft u er heel veel plezier van.

Op de site van de Consumentenbond is veel informatie en uitleg te vinden over dergelijke wachtwoordmanagers.

Laat wachtwoorden niet door uw browser onthouden
Het lijkt heel handig om aan te vinken dat uw browser de inloggegevens onthoudt voor volgende bezoeken. Maar als een onbekende toegang heeft tot uw computer, heeft diegene dus ook toegang tot het overzicht van al uw inloggegevens.

Stel waar mogelijk 2-factor-authenticatie (2fa) in
Op steeds meer plekken is het mogelijk 2-factor-authenticatie (2fa) in te stellen. Dit wordt ook wel tweetrapsverificatie genoemd.

Om ergens in te loggen moet u niet alleen uw wachtwoord kennen, maar de inlog ook op een andere manier bevestigen. Dat kan bijvoorbeeld via een app of sms op uw smartphone of met een vingerafdruk. Mocht iemand één of meerdere van uw wachtwoorden bemachtigd hebben, dan is dit voor oplichters een barrière. En wanneer u een melding op uw telefoon krijgt, weet u bovendien meteen dat iemand uit uw naam probeert in te loggen. U kunt dus meteen maatregelen nemen. Als een partij 2-factor-authenticatie aanbiedt, bijvoorbeeld DigiD, Gmail of Facebook, raden wij aan hiervan gebruik te maken.

Bekijk de inlogwijzer van de Fraudehelpdesk voor een snel overzicht!

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Emmen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Emmen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.