Redactie algemeen 0 reactie(s) do 30 november 2017, 19:38

Vissen in het Oude Diep zwemmen weer lekker heen en weer

Laatst bijgewerkt: donderdag 08:08 uur

ECHTEN – Wethouder Jan ten Kate (De Wolden), directeur Dick Dijkstra (Recreatieschap Drenthe) en dagelijks bestuurder Hans Pereboom (Waterschap Drents Overijsselse Delta) hebben woensdag een bankje in gebruik genomen en een informatiebord onthuld bij het Oude Diep in Echten.

 

Het Oude Diep heeft in het beekdal de laatste jaren weer de ruimte en zijn slingerende vorm teruggekregen. Om de waterkwaliteit te verbeteren, zijn natuurvriendelijke oevers en vispassages aangelegd. Dit is gunstig voor planten en dieren.

 

Vissen niet meer hinderen
In het Oude Diep liggen stuwen om de waterstand te regelen. Het was voor de vissen onmogelijk om heen en weer zwemmen in deze beek. Door de vispassages worden vissen niet meer gehinderd en kunnen ze voorbij stuw zwemmen. Vissen moeten heen en weer kunnen zwemmen om stroomopwaarts te paaien, op te groeien en eten te zoeken. De winde profiteert van deze vispassages. Deze vis overwintert in diepe delen van de Hoogeveense Vaart en zwemt in het voorjaar het Oude Diep op om te paaien. Jonge windes groeien op in de beek, waar ze veel voedsel vinden. In het najaar zwemmen ze naar dieper water om te overwinteren. Ook snoek en blankvoorn profiteren hiervan.

 

Meer planten en dieren

De natuurvriendelijke oevers zijn gewone oevers, maar dan met een flauwere helling. Daar groeien verschillende soorten planten op. Meer planten zijn op zich al een verrijking, maar zorgen ook voor een goed leefgebied voor kleine dieren, zoals waterinsecten en jonge vissen.

 

Mooi Echten

Het informatiebord is er gekomen door een samenwerking tussen waterschap, gemeente en Europa. Het bankje naast het informatiebord is aangeboden door het Recreatieschap Drenthe.

Naast informatie over de vispassages, de planten en dieren, geeft het wandelaars bij het Oude Diep ook tips over de omgeving. In Echten, een dorp met beschermd dorpsgezicht, zijn oude Saksische boerderijen te bewonderen en is onder andere een replica van een plaggenhut te zien.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Emmen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Emmen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.