
Zeven vragen over de boosterprik
Laatst bijgewerkt: donderdag 18 nov 2021 om 21:47 uurREGIO – Het aantal coronabesmettingen stijgt en de druk op ziekenhuizen loopt op. De zorgen om de oplopende besmettingscijfers zijn dan ook groot. Landelijk starten alle GGD’s daarom versneld met een boosterprik voor mensen van 60 jaar of ouder.
Vrijdag 19 november zijn de eerste 90-plussers aan de beurt. Maar wat is een boosterprik en wáárom is dit nodig?
1. Wat is een boosterprik?
Een boosterprik is een extra prik, naast de eerdere coronavaccinaties. De boosterprik zorgt voor een extra bescherming tegen ziekenhuisopname De boosterprik wordt met een mRNA-vaccin gezet: Pfizer/BioNTech of Moderna. Het hoeft niet dezelfde prik te zijn als de 1e of 2e prik.
2. Waarom nu ineens nog een prik?
Werkt het vaccin niet meer? De effectiviteit van de vaccins is op dit moment nog steeds hoog. Het COVID-19-vaccin biedt voor 94 procent bescherming tegen ziekenhuisopname en voor 97 procent tegen IC-opname. Toch biedt een booster extra bescherming tegen ziekenhuisopname. De bescherming van een 1e en 2e prik neemt na een tijd wat af. Het is belangrijk dat mensen met een verhoogd risico goed beschermd blijven tegen het virus.
3. Voor wie geldt de corona-boosterprik?
Eerst krijgen de mensen die het grootste risico lopen ernstig ziek te worden een extra prik. Op donderdag 18 november ontvangen de eerste thuiswonenden Rotterdammers van 90 jaar (1921) en ouder een uitnodiging voor een boosterprik. Ook zorgpersoneel krijgt een boostervaccinatie. Vanaf dinsdag 23 november zijn inwoners van zorginstellingen aan de beurt.
4.Geldt de corona-boosterprik ook voor mensen jonger dan 60 jaar?
Nee, voorlopig is de boosterprik alleen voor mensen van 60 jaar ouder. Tenzij je jonger bent en in een zorginstelling woont. De Gezondheidsraad geeft op dit moment aan dat er geen medische noodzaak is voor een booster voor jonger dan 60 jaar.
5.Welke locaties zijn er?
Er worden in de regio grotere priklocaties gereed gemaakt voor de boostercampagne. In de eerste weken zijn sportlocaties Schuttersveld in Rotterdam en de Eendraght in Hellevoetsluis beschikbaar voor de boosterprik. In de loop van december zal daar de priklocatie op Rotterdam The Hague Airport bij komen en zal priklocatie Schuttersveld weer sluiten. De GGD zoekt nog naar extra locaties .
6. Moet ik een nieuwe QR-code maken na de boosterprik?
Het coronabewijs dat u heeft aangemaakt, blijft geldig en zichtbaar. Met een boosterprik worden uw coronabewijzen aangevuld met deze extra vaccinatie. De boosterprik kunt u zelf inladen in de app door een nieuw vaccinatiebewijs aan te maken.
7. Ik heb al coronaprik én corona gehad. Krijg ik ook een boosterprik?
Ook als je corona hebt gehad en gevaccineerd bent, kom je nog in aanmerking voor de boosterprik. De gezondheidsraad onderzoekt nog op boostercampagnes voor mensen jonger dan 60 aangeraden wordt.
Meer informatie
Via de pagina Ik wil me laten vaccineren kunt u 24 uur per dag een afspraak inplannen voor een extra vaccinatie. U kunt ook bellen via het Landelijk Vaccinatie Afspraken nummer via 0800-7070 tussen 8.00 uur en 20.00 uur.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties